Friday 8 April 2011

Ίμπιζα και πελλάρες

Τις τελευταίες 2 μέρες έχει βουήξει το facebook ότι η Αγία Νάπα είναι η πρώτη σε παραλίες στην Ευρώπη σύμφωνα με έρευνα των ταξιδιώτων του Trip Advisor (link. Χμμμ, οκ όντως οι παραλίες στην Αγία Νάπα έχουν τη χάρη τους, αλλά όταν βλέπεις στην τρίτη θέση στην Ευρώπη τον Πρωταρά και στην έκτη την (πασίγνωστη????) St Ives στην Αγγλία και η λίστα συμπεριλαμβάνει ακόμα 2 Αγγλικές παραλίες σε κάνει να αναρωτιέσαι, ποιοί είναι αυτοί οι τόσο γνώστες travelers που ψήφισαν;

Μη με παρεξηγήσετε έχουμε ωραίες παραλίες αλλά απ' ότι φαίνεται αυτοί που πήραν μέρος στην έρευνα είναι στην πλειονότητα τους κάτοικοι Λονδίνου ή γενικά Αγγλίας και είναι οι ίδιο ανθρώποι που στις αρχές του Απρίλη με το πρώτο ηλιούδι κατεβαίνουν στο Brighton και νομίζουν ότι είναι στην Κυανή Ακτή! Διότι αν προσέξετε όλοι σχεδόν οι προορισμοί είναι μέρη στα οποία έχουν charter flights από Αγγλία η Easyjet, Thomas Cook και Ryan Air. Άρα βασικά το Εγγλεζούι που περνά 3 μήνες του χρόνου να απλώνει ζάμπα στο Hyde Park λόγω έλλειψης οποιυδήποτε άλλου είδους νερού μπήκε να ψηφίσει!

Και επειδή η πιο πάνω έρευνα θα αρχίσει σίγουρα να επιφέρει σχόλια του τύπου "Είμαστε πρώτοι και τρέχουμε να πάμε αλλού διοτι δεν έκτιμούμε αυτά που έχουμε" να σας θυμίσω ορισμένα πράγματα! Αντικειμενικά μιλώντας οι παραλίες της Αγίας Νάπας και του Πρωταρά είναι όμορφες, τον Οκτώβρη και Μάϊο, αλλά αν συμπεριλάβουμε τους μήνες που μεσολαβούν έχουμε:
- 18χρονους Άγγλους yobs που έρχονται από το Essex και κυκλοφορούν ξυπόλητοι τη νύχτα μετά την Castle και κάμνουν ρυθμικά εμετούς ολημερίς και οληνυχτίς λόγω του ότι πίνουν τις πόμπες των μπυραριών/κλαμπς της Αγίας Νάπας σε νταμιτζάνες και κάνουν και το occasional street fighting για να μην ξεχνούν τις ρίζες τους!
- Τον πιο φτηνό τουρισμό της υφηλίου που έρχονται με ναυλωμένες πτήσεις από ξένες αερογραμμές και ζούνε με τηγανιτές πατάτες, υποτυπώδες English Breakfast και κυπριακή βότκα Mr Brewer
- Τους λαδωμένους Κύπριους που φορούν το εφαρμοστό μαγιώ τους που μόνο στην Κύπρο κυκλοφορεί σαν τρεντ και κατακλύζουν το Nissi Beach βρισκόμενοι μόνιμα σε πόζα "άραγες σου ποιός να με φωτογραφίζει σαν μιλούμε; Τουλάιστον μες το Beautiful People εννα με βάλουν εννα μεν;"
- Τους έφηβους που κατεβαίνουν σε ομάδες μόλις τελειώσουν τις Παγκύπριες/πριν πάνε στρατό και αμέσως μόλις βγουν από το στρατό πρώτο Σαββατοκυρίακο, και έρχονται με τα ανάλογα ηχητικά εφφέ που σου βιάζουν τα αυτιά
- Τη ρύπανση που όλες αυτές οι μάζες επιφέρουν, τόσο ηχητικά με σκούτερ, σούζες, βουβουζέλες, φωνές μεταλλαγμένων γάρων αλλά και περιβαλλοντικά διότι η έννοια "κάλαθος αχρήστων" μοιάζει σαν εξωγήινος όρος. Ναι ρε γάρε ακαλλίκωτε ρίξε το πλαστικό στην άμμο σε 1000 χρόνια διασπάται, παλιοκκιλίντζιρε (ανεξαρτήτως ράτσας)!
- Την καθαρή εκμετάλλευση των ξενοδοχείων/εστιατορίων/κλαμπς που έχει σαν αποτέλεσμα να θέλεις 100 ευρώ τη νύχτα ΜΙΝΙΜΟΥΜ για δωμάτιο που δεν έχει υπολείμματα σωματικών υγρών (αηδία ξέρω το αλλά υπάρχει don't shoot the messenger) ή δεν έχει την ηχομόνωση κοτετσιού Κοκκινοχωρίτικου προαστίου με αποτέλεσμα η ώρα 3 το πρωί αν δεν είσαι σε κλαμπ να νομίζεις ότι ο εγκέφαλος σου χορεύει ρυθμικά λαμπάτα. Τα γνωστά πλέον φαινόμενα αυξήσεων μέχρι και 25% σε είδη περιπτέρου/σούπερμαρκετ και ακόμα παραπάνω στην παραλία μας έγιναν συνήθεια και μας φαίνονται μέρος της εμπειρίας των διακοπών! Δηλαδή αν δεν δώσω 3 Ευρώ για μπουκαλλούδα νερό από τον Φαρμακά δεν νιώθω ότι είμαι διακοπές!
- Πάμε στον Πρωταρά όπου για να φτάσεις στην παραλία θέλεις είτε teleporting machine είτε τάμα στην Παναγιά Σουμελά/Παναγιά της Τήνου διότι υπάρχει ΑΚΡΙΒΩΣ ένας δρόμος που οδηγεί στην παραλία και πίσω!
- Όταν φτάσεις επιτέλους στην παραλία έχεις νεύρα λες και σε βρίζαν/δέρναν 3 ώρες και η πιθανότητα να βρεις πάρκινγκ χωρίς να διαλύσεις το αυτοκίνητο ή αν δεν έχεις 4x4, φαίνεται μικρότερη από το να πιάσεις το Χριστουγενιάτικο τζάκποτ του Τζόκερ την ώρα που βρίσκεσαι στην αγκαλιά της Gisele και σας παίζει βιολί η Vanessa-Mae!
- Όσο για τόπο στην Παραλία Χα Χα Χα μεν σου πω και LOL! Μακάρι να καταφέρεις να σύρεις την πετσετούα σου την D&G όσο που να μεν τη βρέχει το κύμα! Εκτός αν καταφέρεις να κάμεις κράτηση ξαπλώστρα (μόνο σε επιλεγμένες παραλίες) και να έχεις το προνόμιο να δώσεις 5-8 ευρώ για το σετ (ξέρω, στη Μύκονο εν 15, άλλοι αμπάλατοι εκεί don't even get me started).

Έτσι ναι, πολλοί Κύπριοι επιλέγουν να πάνε Ελληνικά νησιά (που και εκεί αν πας στα τουριστικά ζήτω που κάηκες) αλλά και σε πιο εξωτικούς προορισμούς. Μπορεί να θέλω 700 ευρώ να πάω Θαϋλάνδη αλλά την ώρα που θα είμαι στην παραλία που γύρισε ο Ντι Κάπριο το The Beach ή κάποια που της μοιάζει και θα μου σερβίρουν Chicken with Cashew Nuts και ναργιλέ Mixed Fruits και τέλεια τοπική μπύρα και θα δώσω 15 ευρώ στη χειρότερη άλλοι θα παλεύκουν στο μπαρ του Βρυσιάνα να πιάσουν ένα φραπέ του κώλου με 5 Ευρώ και ένα κλαμπ σαντουιτς με πατάτες τηγανισμένες σε λάδι 2 stroke από Scooter Piaggio στα τριγύρω "εστιατόρια" με 10 Ευρώ. Άρα καλά είμαστε και έτσι! Και θα έχουν και την κάθε κατίνα δίπλα τους να τσιριλλά για το πως πέρασε την προηγούμενη στο -2 και ότι ήταν πίτα από κόσμο (έλα σοβαρά;) ή ότι ο μπάρμαν/πορτιέρης που της χαμογελούσε το προηγούμενο Σάββατο "εν εγύρισε να τη δεί, τζαι θέλει τον τζαι εν ημπόρει άλλο"!

Και επειδή ανάφερα την Ίμπιζα στον τίτλο να σας πω ότι ξέρω ότι εκεί είναι χειρότεροι σε θέμα εκμετάλλευσης και τιμών αλλά έχουν υπέροχες παραλίες που δεν είναι τίγκα στον κόσμο και επίσης βλέπεις DJs όπως Swedish House Mafia, Eric Prydz, David Guetta, Ferry Corsten, Armin κλπ αντί να ακούεις το Μίτσιο που το δίπλα χωριό να παίζει αυτά που άκουσε στον τοπικό ραδιοσταθμό.

Ναι, αν δεν παινέσεις το σπίτι σου θα πέσει να σε πλακώσει αλλά οχι επειδή μερικοί χρήστες Ίντερνετ είδαν σε στοκ φώτο παραλίες της Αγίας Νάπας και τις ψήφισαν να λέμε και ό,τι θέλουμε! Άσε που τωρά παίζει να μας ταράξουν στις αυξήσεις διότι "Ε, έρχεστε στις νούμερο 1 και 3 παραλίες της Ευρώπης έπρεπε να είσαστε ευγνώμων που μόνο με 125 ευρώ τη νύχτα μένετε στο δωμάτιο μας που ανακαινίστικε τελευταία φορά πριν μπούμε στην Ευρώπη"! Και πολύ φοβάμαι ότι αν αυτή η "διάκριση" γίνει ευρέως γνωστή τότε όλοι οι αρμόδιοι θα επαναπαυθούν προβάλλωντας σαν επιχείρημα το ότι ήδη είμαστε πρώτοι, άρα είμαστε τέλειοι, πόσο πιο ψηλά να πάμε;!

Καλή προβολή για την Κύπρο και χαίρομαι που έχουμε τόσες παραλίες μέσα στις πρώτες τις Ευρώπης αλλά για να βελτιώσουμε το επίπεδο τουρισμού μας (και τοπικού και ξένου) και να κρατήσουμε τους Κύπριους στην Κύπρο πρέπει να αρχίσουν οι υπεύθυνοι να προσφέρουν αναβαθμισμένες υπηρεσίες σε λογικές τιμές και κάποιος κάποτε να κάμει ένα έλεος με τη μια λωρίδα που μας παίρνει/φέρνει Πρωταρά! Αλλά ως τότε μάλλον θα είμαι στο Condo μου στο Κο Σαμούι με τα εγγόνια μου...

1 comment:

  1. Pe mas tzialla re parea. mia xara en i ag. napa kai o Protaras. Panta enna evrete kati na paramilisete. ise komple3ikos file. na pas Thailandi na dis times. 5 evro ena shot se mpiraria sto Phuket. se prokalo na pais tora,to 2012. Mallon ekina pou anaferis gia -2,gia ta koutsompolia ton Kypreon kai esy ta kaneis.Kai ta kokkinoxoria na min ta ksanavalis sto stoma sou.

    ReplyDelete