Wednesday 20 April 2011

Vegans και Vegetarians: Όχι για μωρά

Μεγαλώνοντας στο χρυσοπράσινο φύλλο ριγμένο στο πέλαγος, όλοι μας πάνω-κάτω είχαμε παρόμοια διατροφή. Φαρίν-λακτέ και τροφές για μωρά που όλοι μισούσαμε. Η πλειονότητα μεγάλωσε με σούβλα, φτανά, παγιδάκια και όσπρια για τα πιο υπάκουα παιδιά. Τα χρόνια περάσαν και ο καθένας μας άρχισε να καλλιεργεί τις δικές του διατροφικές συνήθειες σαν υπεύθυνος ενήλικας. Πολλοί το γύρισαν στη χορτοφαγία που δικαίωμα τους, δεν θα μπω στο tripaki να σχολιάσω για το αν τρώμε κρέας είναι θάνατος ή όχι ή για το αν το KFC έχει τα κοτόπουλα σε κλουβιά σαν σαρδέλες. Εν τρώω KFC διότι την τελευταία φορά που μπήκα σε κατάστημά τους ήθελα να κάμω εμετό ρυθμικά όπως τα συντριβάνια του Bellagio, και αν τρώεις δικό σου πρόβλημα, άσε που παίζει να είναι κοτοπουλο εξαρχής. Ούτε έχω κανένα πρόβλημα με χορτοφάγους ή vegans. Εκεί που έχω πρόβλημα είναι να κάνεις μωρό και να επιμένεις να το ανατρέφεις σαν vegan.

Είσαι βλαμμένος άνθρωπε μου; Το μωρό χορτοφάγος; Μα δηλαδή πόσο brainwash μπορεί να γίνατε; "Οι Μαίρη μου, εγώ του μωρού μου εν θα του διώ ποτούντα παλιοπράματα, φαριν λακτέ, ρυζάλευρα κλπ. Γάλα; Να θηλάσω; Οι κόρη, εγώ θα το ταίζω μόνο soy milk. Εδιάβασα το στο <Ιnsert new age lifestyle hipster alternative magazine> και η κυρία Ευλαμπία είπε ότι εν καλύτερο για το μωρό." Ή άλλο τρεντ το να θηλάζει μεν η μητέρα αλλά να μην δίνει στο μωρό ότιδήποτε ζωικό δηλαδή γάλα αγελάδας ή αυγο. Το λοιπόν, το γάλα by definition προέρχεται από στήθος, το να αρμέγεις τη σόγια και να ονομάζεις το χυμό της γάλα εν ένα πανέξυπνο μάρκετινκ τρικ που είχε τεράστια επιτυχία όλως παραδόξως! Το μωρό δεν μπορεί να ανατραφεί με γάλα σογιας! Χωνέψετε το! Εκατομμύρια γενιές πριν που σας εννεν βλάκες, και ούτε ανακαλύψετε την τασηινόπιττα!

Αφορμή για το ποστ αποτέλεσε η είδηση ότι στη Γαλλία ενα μωρό 9 μηνών πέθανε διότι η μάνα του έκαμνε τη γκουρού και I quote: ""They preferred applying clay or cabbage poultices whose recipes they found in their books. These are people who read the wrong thing at the wrong time," said Daquo." Δηλαδή το μωρό εφύρτηκε που τη βρογχίτιδα και αντί οι αχάπαροι να το πάρουν νοσοκομείο εβάλλαν του κραμπί! ΚΡΑΜΠΙ! Ούτε η ομοιοπαθητική, ούτε καν ο Γαλάτης ο Μαθουσαλίξ ο δρουίδης εν θα έκαμνε έτσι ξόρκια! Το μωρό ηταν 5.7 κιλά αντί 8 και οι πανηλίθιοι γονείς του εκάμναν ξόρκια! Βήχεις πουρέκκι μου, έλα δαμε να σε τρίψω με λίο κραμπούι και λία αγρέλια organic που τη Λυόν και θα γίνεις περτίτζι! Και πάλι από το άρθρο: "The problem of vitamin B12 deficiency could be linked to the mother's diet," said Anne-Laure Sandretto, deputy prosecutor in the city of Amiens where the trial is taking place." Έλα! Σοβαρά! Αφού τούτη η γαούρα εζούσε με μαρούλι που θα βρει τη βιταμίνη Β12 το μωρό;

Ελπίζω ότι στην Κύπρο δεν εφτάσαμε τέτοιες ακρότητες, και ελπίζω ότι κάποιος θα πιάσει και τους ανέυθυνους που εκδίδουν αυτά τα "βιβλία καλοζωίας" και παπαρολογίας και θα τους κάτσει στη φυλακή! Βέβαια βοηθά και όταν οι γονείς έχουν λίγη κοινή λογική!

6 comments:

  1. Βασικά νομίζω ούλλες τες ουσίες μπορείς να τες βρεις ακόμα και με έτσι διατροφή, αλλά με τους σωστούς συνδυασμούς. Το πρόβλημα ένι ότι εν κάμνουν ούλλοι την απαραίτητη έρευνα πριν, τζαι που τη βλακεία τους (που ακολουθούν ότι μόδα φκει) έχουμε τούτα τα αποτελέσματα......

    ReplyDelete
  2. Ναι είδα και εγώ τούτη την είδηση τζαι έπιαν με ο θκιάολος.

    Ο καθένας πρέπει να πάρει ορισμένες αποφάσεις στην ζωή του μόνος του...Άστο να μεγαλώσει τζαι αν θέλει ας τρώει μόνο γρασίδι. Δεν δικαιούσαι όμως εσύ να πάρεις την απόφαση για αυτό. Το να ταίζεις με το ζόρι το μωρό σου κραμπί γιατί εν καταλάβει είναι εγκληματικό. Οι δύο γονείς πρέπει να αντιμετωπισθούν σαν κοινοί εγκληματίες από το δικαστήριο.

    Και δεν νομίζω να μπορείς να βρεις όλες τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζεται ένας οργανισμός στα φρούτα και τα λαχανικά...Ίσως να μπορούσες αν ήσουν μηρυκαστικό και το στομάχι σου είχε διαφορετικές δυνατότητες στην πέψη και καύση των τροφών. Δεν είμαστε όμως όσο και να προσπαθούν ορισμένοι να μας πείσουν ότι είμαστε αγελάδες. Τι να κάνουμε.

    ReplyDelete
  3. gia sou re file/fili
    ida ton titlo tou post sou sta kypriaka blogs, je ipa na riksw mia matia.

    otan tha eshis wra kame download to Earthlings
    an den en kala ta agglika sou fkenni je me ellinikous ypotitlous

    http://veg-tv.info/Earthlings

    en kala aman theloumen na poumen kati na psaxnoumen nakkon parapanw ta pramata, voitha mas sto na exoumen pio oloklirwmenes ikones.


    twra oso afora ton critic panw, an nomizi pws i gnathos tou en karnivoriki, an nomizi pws ta nixia tou en karnivorika, to acid sto stomaxi tou an nomizi pws en to acid pou eshi ena karnivoro, ti na pw, alopos en eshi kathrefti esso tou, je episis en kseri na thkiavazi gia tis viologikes diafores pou exoun ta species. en pirazi, o kathenas thkialei tin "alithkia" pou ton volefki, distixws.

    evangelia

    ReplyDelete
  4. Δηλαδή φίλε μου ανώνυμε για να καταλάβω καλά είμαι herbivore? Ουτε Carnivore ούτε omnivore. Μάλιστα οκ.....
    Η εξέλιξη με έχει κάνει παρά το ότι ήμουν Carnivore να μικράνουν τα δόντια μου γιατί για χιλιάδες χρόνια δεν τρώω πλέον το φαγητό μου ωμό έτσι ώστε να χρειάζομαι τόσο μεγάλα δόντια η νύχια. Ούτε το κυνηγώ με το στόμα. Το ίδιο ισχύει και για τα οξέα του στομάχου.
    Το πιο πιθανόν είναι εσύ και άλλοι χορτοφάγοι αν συνεχίσετε να κάνετε την ίδια διατροφή για μερικές ακόμα χιλιάδες χρόνια να γίνετε πράγματι herbivoreς. Εγώ και άλλοι που θα τρώμε κρέας δεν θα γίνουμε. Εξέλιξη.
    Θεωρώ το πόστ σου και το λινκ σου κλασσική συμπεριφορά χορτοφάγου. Σε κάνω να νιώθεις άσχημα και προσπαθώ να σε πείσω ότι είσαι ελέφαντας. Ε φίλε μου εν είμαι ελέφαντας και αφού μπορώ να τρώω κρέας θα τρώω. Με μέτρο πάντα.

    ReplyDelete
  5. @Evangelia

    Den exw wra dystyxws na katsw na dw to ntokymater pros to paron an kai tha to ithela dioti den m'aresei genika na eimai apolytos.

    Edw ena mwro pethane dioti oi goneis tou den eixan "oloklirwmeni eikona" auto ithela na thixw, opws eipa ean eisai enilikas kai theleis na eisai vegetarian i vegan me geia sou me xara sou, alla den einai anagki oloi oi vegan na prospathoun na peisoun tous ypoloipous oti prepei na ginoun kai autoi to idio! P.x. An gymnazesai xreiazesai perissoteres prwteines, apo pou tha tis pareis apo ta aggouria? Blepeis, einai apopseis, sebasti kai i diki sou, kai i diki mou kai tou Critic. Alla at the end of the day, ine apla mia apopsi

    ReplyDelete
  6. Πέραν του ηθικιστικού, ο βιγκανισμός εν μια στάση ζωής που στηρίζεται στο πολιτικό και οικολογικό ζήτημα. Ιστορικά αν μελετήσει καμία (ναι ρε, είμαστεν τζιαι αντισεξιστές τζιαι γουστάρουμε να ανατρέπουμε τα στεγανά της γλωσσικής δομής, η οποία εδώ και χρόνια διαιωνίζει τις διακρίσεις, όποιες τζιαι αν εν τούτες) το θέμα, θα δει πως συνδέονται οι εκάστοτε διακρίσεις και εξουσιαστικές συμπεριφορές και μπορεί να φκάλει τα συμπεράσματά της. Βέβαια τώρα οι θαμώνες τούτου του ιστότοπου ενιξέρω τι ιδεολογίες έχουν σφηνωμένες μες τον εγκέφαλο, μπορεί να εν οι ίδιες τύπισσες που χρησιμοποιούν εκφράσεις του τύπου: "Δουλεύκει σαν μαύρος". Σε τούν' την περίπτωση, εν μπορώ να πω πολλά, επειδή εν ναν απλά χάσιμο χρόνου τζι είμαι αρκετά απασχολημένη με τα κινηματικά ζητήματα (τζιαι τα βιοποριστικά) στην Ελλάδα.

    Μιας τζι' έπεσα στο συγκεκριμένο θέμα όμως, να σταθώ στα επιχειρήματά της trenzy.. βασικά εν θέλω να τα χαρακτηρίσω επειδή μπορεί να μεν αναρτηθεί το σχόλιό μου λόγω ακαταλληλότητας (όπως την βίγκαν διατροφή έναν πράμαν. χα, χα.). Έστω μια συμβουλή: Καλό είναι πριν πετάξουμε δημοσίως την αποψάραν μας να αναζητούμε λίγο τα στοιχεία από έρευνες (πάνω σε ανθρώπινα ζώα ΠΡΟΦΑΝΩΣ). Αλλιώς αυτή η ″άποψη″ καταλήγει να είναι απλώς μια ξινή γελοιότητα. Ελπίζω να θυμήθηκε η ″συγγραφέας″ του εν λόγω να μάθει κάτι καινούριο μετά από 2 χρόνια. (εν το μεταξύ, οι βίγκαν ΜΕΤΑ την βρεφική ηλικία δίνουν στα μωρά τους σόγια: Αν θες βοήθεια, αναγνώστρια/αναγνώστη: http://greekveganparenting.blogspot.gr/)
    Προς αποκατάσταση της αλήθειας για όποια νούσιμην νοιαστεί να το ψάξει, το διατροφικό, 2 ενδεικτικές λέξεις-κλειδιά μόνον εν να πω: China Study, PCRM (Γιατροί για την Υπεύθυνη Ιατρική). Ας μιλήσουμε με επιχειρήματα τζι όι με γενικευμένες ακρότητες.

    Προσωπικά είμαι χορτοφάγος πρωτίστως από ένστικτο, ύστερα, βίγκαν, λόγω του ότι μισώ τις ανισότητες και την εξουσία και τέλος για λόγους καθαρά υπευθυνότητας απέναντι στο περιβάλλον και τις μελλοντικές γενιές ανθρώπινων και μη ανθρώπινων ζώων (έστω κι αν δεν θέλω προσωπικά να φέρω νέο πλάσμαν σε τουν' τον σκατόκοσμο με τα κλούβια ιδανικά) κι εν είμαι τόσον παλαβή που να ερίσκαρα την ζωή μου για μια ιδεολογία προφανώς. Οπότε ο χρόνος μετάβασης στον Βιγκανισμό μου πήρε 2 χρόνια, μέχρι να έχω ούλλες τις πληροφορίες που ήθελα για να μεν έχω ατυχείς επιπτώσεις στον οργανισμό μου.

    Τζιαι μια ταινία που ταιρκάζει πιο πολλά στην κυπριακή νοοτροπία (χωρίς να αγνοώ την ύπαρξη συνειδητοποιημένων ατόμων που κινούνται κινηματικά τζικάτω) τζιαι στηρίζεται στην κοινή λογική προ πάντων: http://www.youtube.com/watch?v=37GRXaIgVwY

    Α! Τζι έναν παράδειγμα: Φακκά μου η κλασσική κυράτσα που υποδεικνύει σε μιαν οδηγό να φορεί ζώνη στο μωρό τζιαι χαρακτηρίζει την ανεύθυνη, την ίδια στιγμή που η ίδια επιβαρύνει αργά και βασανιστικά το μωρό της: εθίζει το στη ζάχαρη, στην καζείνη, στη ζελατίνη.. λούνει το με johnsons ή ό,τι άλλο σκατό διαφημιστεί.. τζιαι καρκινιάζει τον οργανισμό του, το δέρμα του, το νουν του.. Γιατί; Επειδή εν ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΗ λαλεί! (Αναρωτήθηκε αλήθεια καμία πως συμβαίνουν οι καθημερινοί αιφνίδιοι θανάτοι τόσων χιλιάδων μωρών ανά τον κόσμο; Μμ, ξεχάστηκε μάλλον επειδή εν ήταν βίγκαν μωρά, αλλά "φυσιολογικά".)

    υ.γ: Εν με προσβάλλει προσωπικά η ανάρτησή σου, Tranzy, αλλά προσβάλλει κατά κάποιον τρόπο βίγκαν αγωνίστριες τζι αγωνιστές που δολοφονήθηκαν – τζιαι άλλες/-ους που εν φυλακισμένες/-οι τωρά που μιλούμεν – υπερασπιζόμενες/-οι την απελευθέρωση ούλλων των ζώων.. Οξά εν τζιαι τζίνοι μαλάκες.. ;;

    ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΑ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΑ ΜΥΑΛΑ!

    -veganergeist-

    ReplyDelete