Thursday 31 March 2011

Η εφηβεία της γενιάς του '90

Εφηβεία είναι όταν ξαφνικά, σαν είσαι ένα συνηθισμένο, φυσιολογικό παιδάκι, να παρουσιάζεις, χωρίς καμιά φανερή αιτία, διαφορετική συμπεριφορά, τρόπο ομιλίας, γραφής, εμφάνισης...Θέλω, στο σημείο αυτό να τονίσω ότι η εφηβεία του σήμερα παρουσιάζεται με πιο έντονα συμπτώματα στα κορίτσια.
Για να γίνω πιο συγκεκριμένη, θα πάρω την κάθε μια από τις άνωθεν κατηγορίες ξεχωριστά, επισημαίνοντας τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα.:

1. Τρόπος γραφής: και ενώ το παιδί σας ή η αδερφή σας μέχρι τώρα έγραφε σαν όλα τα παιδάκια του δημοτικού ή του γυμνασίου (ελπίζω ότι οι πιο μεγάλοι συνειδητοποιούν ότι έχουν πια μεγαλώσει), ξαφνικά χτυπά το κινητό σας τηλέφωνο και βλέπετε να σας στέλνει το εξής: «t knc? 8ls n me prs smr na fme mc donalds? Lafkiou se!» και σεις μένετε λίγο, προσπαθώντας να πιάσετε το νόημα του μηνύματος. Έτσι, χωρίς να εμβαθύνω λεξιλογικά, οι έφηβοι, παρουσιάζουν μια τάση στον τρόπο γραφής του, να απαλείφουν τα φωνήεντα (τα αφήνουν μόνο όταν είναι απαραίτητο). Επίσης, μερικές εκφράσεις, τις ενώνουν φτιάχνοντας δικές τους: lafkiou se (σ’αγαπώ/ I love you), morox mx (moro mou..to x εν φιλάκι..βάλλουν πάντα ένα πρόχειρο φιλάκι για να υπάρχει.)..Πολύ πιθανόν να έρθετε σε επαφή με λέξεις των εφήβων οι οποίες eInAi GrAmMeNeS kApOs EtSi (εν κουράζουνταί?:/)
Ένα άλλο φαινόμενο που παρατηρείται είναι τα ιδιόμορφα Nicknames, τα οποία συνήθως έχουν υποκοριστική κατάληξη..εννοείται ότι ακόμα και τα nicknames ακολουθούν πιστά τη γραμματική της ηλικίας: pOuReKkOuA, PeLlOuA, MiKrOuLlA, RoKkOuLa, TiNoUlLax, EvItAkIx (το x εν στανταρτ...σορρι που γράφω τα αγγλικές λέξεις με ελληνικούς χαρακτήρες..έκαμα το για 2 λόγους: 1) επειδή είπαν μας 2) για να σπάσω το κατεστημένο του greenglish).
Τα σημεία της στίξης, χρησιμοποιούνται ΜΟΝΟ για διακοσμητικούς σκοπούς!!

2. Όσον αφορά την εμφάνιση...γιεεεες, έχω πολλά να παρατηρήσω! Πολύ χαρακτηριστική είναι η φράντζα, η οποία κρύβει το ένα μάτι..και όχι, δεν είναι απαραίτητο τα κορίτσια αυτά να είναι ιμο (emo)..απλά έτσι εν το ιν (in)! Συνήθως, η φράντζα αυτή καταλήγει να σταθεροποιείται με ένα τσιμπιδάκι (χρωματιστό κατά προτίμηση) λίγο πάνω από το αυτί.
Η βαλίτσα του σχολείου, ναι μεν είναι περασμένη και στους δυο ώμους, παρόλαυτά όμως, είναι τόσο χαμηλή, που τελικά καταλήγει λίγο πάνω από το πίσω μέρος του γονάτου.
Τα χεράκια των έφηβων κοριτσιών, είναι συνήθως στολισμένα με πολλά πολλά πολύχρωμα βραχιολάκια...όσο πιο πολλά τόσο πιο καλά! Και μάταια οι δασκάλες και καθηγήτριες τους εκλιπαρούν να τα αφαιρέσουν..ατού ο γαβρίλης..το ίδιο συμβαίνει και με τα βαμμένα (πολύχρωμα νύχια).
Τα παπούτσια τους, παρουσιάζουν επίσης μια πολυχρωμία. Συνήθως είναι σνίκερς με πολύχρωμα δέματα και πάνω στο άσπρο της σόλας αναγράφεται το όνομα ενός αγαπημένου τους καλλιτέχνη ή φίλου (πάντα, κατά τη δική τους ορθογραφία).
Τα περισσότερά τους ρούχα, ή αντικείμενα αναπαριστούν χαριτωμένα ροζ νεκροκεφαλάκια.!
3. Συμπεριφορά-Φρασεολογία: “re pelle, en xannei, oi na xannei, oi na eperasame teleia, pe mas ta lio” οι εκφράσεις που χρησιμοποιούνται συνήθως ακολουθούν τη μόδα τη ηλικίας..
Οι κασετίνες των εφήβων είναι συνήθως φίσκα στις πεννες! Μπορείς να βρείς όποιο χρώμα ζητήσεις και μάλιστα σε όλες τις μάρκες, αποχρώσεις, είδη! Το πρόβλημα εδώ είναι ότι από τις εν λόγω κασετίνες απουσιάζει η στοιχειώδης γραφική ύλη!
Στον ελεύθερό τους χρόνο, τους αρέσει να βγάζουν φωτογραφίες μπροστά στον καθρέφτη με το κινητό τους..και σ’αυτή την περίπτωση, όσο περισσότερες, τόσο το καλύτερο! Μια μικρή λεπτομέρεια: από όλα τα εφηβικά κινητά, κρέμμεται ένα διακοσμητικό μασκαραλλικάκι!

Παρατηρώντας αυτές τις μικρές λεπτομέρειες στις ηλικίες των 15-18, συνειδητοποιώ ότι συμπτώματα της εφηβείας πιθανόν να εμφανίζονται και σε πιο μεγάλες ηλικίες...Παρατηρήστε τα!

2 comments:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. filenada eisai tragikotati agapo !! (koita ti ksethapsa to blog pou ekana to 2008)

    ReplyDelete