Wednesday 30 March 2011

Το χάνι του Πάντζιαρου (Μέρος Α')

Παραθέτω το κείμενο όπως το έγραψα αυτούσιο στο facebook. μετά από ερώτηση φίλης ""Poios ine o Ppiggos.....kai poio to aggouri tou????" εγέρθηκαν διάφορα ερωτήματα που αφορούν κλασσικές Κυπριακές εκφράσεις και μυθικά ή υπαρκτά πρόσωπα. Έτσι αποφάσισα να δώσω απάντηση σε όσα από αυτά μπορώ... (To μετάτρεψα σε Ελληνικούς χαρακτήρες από Greeklish για ευκολότερη ανάγνωση).

Το Χάνι του Πάντζιαρου ήταν ένα διάσημο πανδοχείο που λειτουργούσε κατά τις μεσαίες δεκαετίες του 20ού αιώνα στην Κύπρο, δηλαδή 1940-1960 πάνω-κάτω. Το χάνι λεγόταν "Πανδοχείο το Εκλεκτόν" και ήταν must για την ελίτ της τότε κοινωνίας, καθώς και για τουρίστες που επισκεπτόντουσαν τη νήσο Κύπρο. Εκεί δούλευε σαν κηπουρός ένας κύριος που ήταν τόσο μελαμψος που του έδωσαν το παρατσούκλι Μαύρος. Μια μέρα έτρωγε ένα σύκο που δεν του άρεσε και το πέταξε στο έδαφος. Το σύκο έλιωσε και οι σπόροι του βλάστησαν και έκαναν μια συκιά. Ο Μαύρος στο μεταξύ ερωτεύτηκε μια λυγερή κοπελλιά από το Νεπάλ και ετοίμασε τις βαλίτσες του για να ξενιτευτεί μαζί της, στην εξωτική της πατρίδα, όμως η συκιά του έμεινε στο χάνι και στην ιστορία γνωστή ως "Η Συτζιά του Μαύρου". Επειδή ο ιδιοκτήτης ο κύριος Πανίκκος εργοδοτούσε το Μαύρο χρόνια, ενευρίασε πάρα πολλά που έμαθε ότι ο Μαύρος θα έφευγε. Μπήκε μέσα στο ρεσέψιον και βρήκε το Μαύρο ο οποίος μόλις είχε βγάλει τα παντζάρια που ωρίμασαν και θα τα έδινε στη μαγείρισσα τη Φανού να τα βάλει στη σαλάτα.

Ο κ. Πανίκκος με τα νεύρα που είχε άρχισε να φωνάζει του Μαύρου ότι έννεν σωστός και οτι εν quote: "Χώρκατος και προδότης που φεύγει και αφήνει τον, και ότι αν δεν ήταν εκείνος θα ήταν ένα τίποτε. Ο Μαύρος επήρε τα στο κρανίο τζαι πιάστηκαν στα χέρια, άρχισαν να διαλύουν έπιπλα, λάμπεσ και τα πάντα στο πέρασμά τους! Ο Μαύρος σαν μορφή αυτοάμυνασ έσυρε τα παντζάρια του Πανίκκου και έκαμεν τον γέριμο! Εκείνη την ώρα ήρθε ο κοινοτάρχης ο οποίος είπε πολλά και διάφορα σαν είδαι τον Πανίκκο μωβ που τα παντζάρια. Μεταξύ άλλων είπε και την ιστορική πλέον φράση: "Εκάμετε το δαμέσα το Χάνι του Πάντζιαρου"! Παράλληλα η Φανού η μαγείρισσα που είχε και πρόβλημα με τα έντερα της, μόλις είδε τον καυγά και συγκεκριμένα την πρώτη γροθιά, τρόμαξε τόσο πολύ...ναι καλά το μαντέψατε: Εσιέστην. Hence, και η τρίτη φράση "Εσιέστην η Φανού". Για τους υπόλοιπους θα μιλήσουμε στο δεύτερο μέρος της συναρπαστικής ιστορίας Κυπριακών μορφών.

No comments:

Post a Comment